Hopp til navigasjonSkip to contentHopp til bunnområde

Fekal transplantasjon

Fekal transplantasjon (FMT) ved Irritabel tarm (IBS)

Hvorfor fekal transplantasjon?

Et økende antall studier viser at mange pasienter med Irritabel tarm-syndrom (IBS) har nytte av fekal transplantasjon. Dette er også i tråd med klinisk erfaring. De fleste med Irritabel tarm har en forandret tarmflora sammenlignet med normalbefolkningen. Fekal transplantasjon innebærer å bytte ut tarmfloraen hos pasienter med IBS med tarmflora fra en frisk giver.

Foreløpig er behandlingen å se på som utprøvende. Om slik behandling skal gis, bør vurderes av spesialist i fordøyelsessykdommer med erfaring på området.

Hva består fekal transplantasjon av?

I prinsippet kan FMT gis på forskjellig vis. Ved Colosseum Faust gir vi som regel behandlingen ved Gastroskopi 2 ganger med noen ukers mellomrom, men den kan også gis ved koloskopi.

Som donormateriale brukes Bactari® eller Bactari Pluss® som er fremstilt av avføring fra friske giverere med normal tarmflora, som er omfattende utredet for å unngå overføring av smitteførende sykdommer.

Behandlingsresultater

Effekten av FMT er ikke lett å forutse, men det ser ut som ca 3 av 4 har effekt av behandlingen. Mange blir også i stand til å reintrodusere matvarer de har vært intolerante for. Av de som responderer er det dessverre noen som synes å tape effekten etter en stund. Årsaken til dette vet vi ikke. Flere av de som mister responsen etter hvert synes å ha nytte av fornyet behandling, men for denne gruppen kan det synes som at det er vanskelig å oppnå varig effekt.

Etter behandlingen

Vi anbefaler at man forsøker å spise noenlunde variert etter behandlingen. Informasjon rundt dette vil utleveres i.f.m. behandlingen. Behandlingen er vanligvis vel tolerert. Det er vanlig at magen blir urolig i forløpet av behandlingen den første uken, men som regel tolererbart og forbigående. Når det gjelder FMT samarbeider vi med Moloklinikken på Fornebu, som har bred kompetanse på utredning og behandling av fordøyelsessykdommer, og som har størst erfaring på FMT i privatmarkedet i Norge.

Trenger du mer informasjon eller ønsker å bestille time ta kontakt på tlf:69254000 eller bruk bestilling på nett.

Timebestilling

Du trenger ikke henvisning for å bestille time, og din helseforsikring kan brukes hos oss