Hopp til navigasjonSkip to contentHopp til bunnområde

Fekal transplantasjon

Fekal transplantasjon (FMT) ved Irritabel tarm (IBS)

Hvorfor fekal transplantasjon?

Enkelte studier viser at en del pasienter med Irritabel tarm-syndrom (IBS) har nytte av fekal transplantasjon. Når det gjelder selve behandlingsformen er det fremdeles mye vi ikke vet, men vi vet at de fleste med Irritabel tarm har en forandret tarmflora sammenlignet med normalbefolkningen. Man antar at å bytte ut tarmfloraen hos pasienter med IBS med tarmflora fra en frisk giver vil kunne gi symptomlindring. Foreløpig er behandlingen å se på som utprøvende. Studier på FMT foregår nå ved mange sentere rundt i verden.

Andre behandlingsformer (kostholdsveiledning o.a.) bør være prøvd ut før FMT vurderes. Om slik behandling skal gis, bør vurderes av spesialist i fordøyelsessykdommer med erfaring på området.

Hva består fekal transplantasjon av?

I prinsippet kan FMT gis på forskjellig vis. Som regel gis behandlingen ved koloskopi, men det går også an å gi ved gastroskopi.

Som donormateriale brukes Bactari, som er fremstilt av avføring fra frisk giver med normal tarmflora, som er omfattende utredet for å unngå overføring av smitteførende sykdommer.

Behandlingsresultater

Effekten av FMT er ikke lett å forutse, men det ser ut som 50-70% har effekt av behandlingen. Mange blir også i stand til å introdusere matvarer de har vært intolerante for. Av de som responderer er det dessverre en del som synes å tape effekten etter en stund. Årsaken til dette vet vi ikke. Flere av de som mister responsen etter hvert synes å ha nytte av fornyet behandling, men for denne gruppen kan det synes som at det er vanskelig å oppnå varig effekt.

Etter behandlingen

Vi anbefaler at man forsøker å spise og leve noenlunde variert etter behandlingen.

Behandlingen er vanligvis vel tolerert. Det er vanlig at magen blir urolig i forløpet av behandlingen den første uken, men som regel tolererbart og forbigående.

 

Når det gjelder FMT samarbeider vi med Moloklinikken på Fornebu, som har bred kompetanse på utredning og behandling av fordøyelsessykdommer, og er den mest seriøse aktøren på FMT i privatmarkedet i Norge.

Trenger du mer informasjon eller ønsker å bestille time ta kontakt på tlf: 69254000 eller bruk bestilling på nett.

Timebestilling

Du trenger ikke henvisning for å bestille time, og din helseforsikring kan brukes hos oss