Hopp til navigasjonSkip to contentHopp til bunnområde

Sigmoidskopi

Hva er sigmoidskopi?

Sigmoidskopi er undersøkelse som er begrenset til første del av tykktarmen dvs sigmoideum, gjennomført med koloskop. Finnes det mistanke om sykdom i denne del av tarmen kan det være nok å se kun på den delen og dermed unngå å gå hele veien over til tynntarmen (dvs å gjennomføre koloskopi). Kamera viser bilder på skjerm som behandler kan se på og tolke.  Utstyr for prøvetaking kan føres igjennom en koloskop og på den måte kan prøver tas av slimhinne hvis det finnes grunnlag for dette. Prøvetaking i tykktarmen gir ikke smerter.

 

Sigmoidskopi

Ved sigmoidskopi undersøkes nederste tredje del av tykktarmen

Er sigmoidskopi smertefull?

Sigmoidskopi er ubehagelig undersøkelse. Om kring 70% av de som kommer til undersøkelse av tykktarmen  trenger ikke medisiner i form av smertestillende eller avslappende. Så aller fleste går igjennom undersøkelsen uten medisiner.  Finnes det behov for medikamenter ved en sigmoidskopi får man det.  Hvis medikamenter brukes i forbindelse med koloskopi kan vedkommende ikke kjøre bil (eller andre kjøretøy) før en neste dag.

Colosseum Faust har utstyr fra øverste hylle som innebærer alle mulige tekniske ting som kan minske ubehag for pasienten og gjennomføre koloskopi på så skånsom måte som mulig.

Forberedelser for sigmoidskopi.

VIKTIG INFORMASJON:

  • Hvis du bruker Klexane (Enoksaparin), Fragmin (Dalteparin), Plavix (Clopidogrel), Pradaxa (Dabigatran), Xarelto (Rivaroksaban), Brilique (Tikagrelor), Eliquis (Apiksaban) eller lignende, følg anførte råd, ta kontakt med din fastlege eller med klinikken før undersøkelsen.
  • Dersom du bruker Marevan bør INR være mindre enn 1,5 ved undersøkelsen, men dette gjelder ikke hvis du har mekanisk hjerteventil. Har du mekanisk hjerteventil skal Marevan IKKE stoppes og du må ta kontakt med din fastlege eller klinikken.
  • For andre medisiner sammen med Picoprep/CitraFleet, se pkt. 2 i pakningsvedlegget.
  • Ta kontakt med klinikken eller fastlege dersom du har alvorlig hjerte- eller nyresvik (TLF: 69254000)

Før undersøkelsen er det viktig at tarmen tømmes. For tømming brukes avføringsmiddelet Picoprep/CitraFleet eventuelt Plenvu. Dette kan kjøpes reseptfritt på apotek.

Uken før undersøkelsen bør du ikke spise brød eller frokostblandinger som inneholder helkornprodukter som for eksempel linfrø, sesamfrø eller lignende. I tillegg bør du unngå druer med steiner, samt jerntabletter.  Spis lett fordøyelig mat dagen før du tar Picoprep/CitraFleet eller Plenvu.

Når du får innkalling til time får du tilsendt veiledning om hvordan du nøyaktig skal gjennomføre tømming.

Etter Sigmoidskopi.

Det er veldig uvanlig å ha noen plager etter koloskopi.  Fleste føler seg sultne og det er ikke noe i veien for å spise slik man ønsker etter sigmoidskopi undersøkelse.

Trenger du mer informasjon eller ønsker å bestille time ta kontakt på tlf: 69254000 eller bruk bestilling på nett.

 

Timebestilling

Du trenger ikke henvisning for å bestille time, og din helseforsikring kan brukes hos oss