Hopp til navigasjonSkip to contentHopp til bunnområde

Diagnostisk laparoskopi for smerte eller barnløshet

Diagnostisk laparoskopi

Ved infertilitetsbehandling

Gynekologen din på avdeling for infertilitetsbehandling kan anbefale deg å få utført en diagnostisk laparoskopi (kikkhullsoperasjon) for bedre planlegging, eller resultat, av behandling.

Ved planlegging av behandling for barnløshet, kan også eggledere («salpinx» eller «tuba uterina» dvs. tuber) undersøkes ved samme inngrep: Gjennomgang av en spesiell blåferge er tegn av åpne tuber. Hvis derimot begge tubene er tette, blir IVF behandlingsvalget.  En dårlig tube derimot kan ødelegge for IVF-behandlingen, egg som settes inn kan i verste fall feste seg hit og resultat av kostbar IVF-behandling blir svangerskap utenfor livmor. Derfor hvis kvinnen har tegn til væskeansamling i tube (sactosalpinx, hydrosalpinx) på ultralyd, anbefaler legen på avdeling for infertilitetsbehandling oftest at tuben fra den dårlige siden fjernes, før man begynner behandlingen.

Endometriose

Flekker av endometriose ved bukhinnen kan hverken sees med ultralyd eller CT-undersøkelse. Disse forandringer gir smerter i bekkenet, typisk kraftige smerter ved menstruasjon. Endometriose kan fjernes på laparoskopi.

Gynekologisk laparoskopi (kikkhulloperasjon)

Du kommer til Colosseum Faust for å få gynekologisk laparoskopi utført pga. av diagnostisk årsak, fjerne cyster eller eggstokkene, eller for sterilisering. Laparoskopi ved Colosseum Faust er dessverre ikke mulig hvis du er tidligere operert i buken med en åpen operasjon (operasjon som har gitt et langt arr). Åpen operasjon kan for eksempel ha blitt gjort for å fjerne endometriose cyster eller for operasjon pga. tarmslyng eller infeksjon. Da er muligheten for sammenvoksinger for stor for et dagkirurgisk inngrep. Tidligere keisersnitt eller blindtarmoperasjon er derimot ingen hindring.

Kikkhullsoperasjon er et dagkirurgisk inngrep som gjøres i full narkose. I kikkhulsloperasjon lager man små snitt i buken for å sette inn laparoskopet dvs. «kameraet», og instrumentene. Buken er spilt ut med gass.          

Etter noen timers oppfølgning, reiser du hjem med en fra familien/en venn. Du må ikke være alene det første døgnet etter operasjonen. Rett etter hjemreise er det viktig å komme i bevegelse kort tid etter operasjon. Du bør være litt oppe, og spise og drikke normalt. Det er vanlig å føle seg oppblåst i magen og eventuelt ha vondt i skuldrene.

Du får resept på smertestillende, bruk denne medisineringen de første dagene fast 3 ganger om dagen, slik at du kan være oppe og i vanlig bevegelse.

Sykemeldingstid er avhengig av hva slags arbeid du har, vanligvis 5-10 dager. Ved operasjon er det brukt selvoppløselig tråd. Du kan dusje dagen etter inngrepet, skift til tørt plaster hvis det er gjennomtrukket.

Mulige komplikasjoner for gynekologisk laparoskopi

Ved alle kirurgiske inngrep er det en risiko for komplikasjoner, som blodansamling, blodpropp eller sår og infeksjon. Sjansen for komplikasjoner øker ved overvekt og sammenvoksinger. En sjelden gang (< 1%) kan skade på andre organer (urinleder, blære, tarm) inntreffe. Dette inntreffer meget sjelden, og de fleste operasjoner forløper helt uten problemer.

Vi ringer til deg etter operasjonen for å høre hvordan det går med deg. Hvis du etter dette, i uka etter operasjonen får vondt i magen på nytt, og dette ikke gir seg, eller får feber over 38.5 uten andre infeksjonssykdom, bør du kontakte oss på Colosseum Faust, eller dra til legevakt.

Bestill time på nett

Timebestilling

Du trenger ikke henvisning for å bestille time, og din helseforsikring kan brukes hos oss