Hopp til navigasjonSkip to contentHopp til bunnområde

Eggstokkcyster

Eggstokkcyster

Cyster i eggstokk finner man som vanlig på ultralydundersøkelse. Hos kvinner i fertil alder er cyster vanligvis ikke farlige. Årsak er forstyrrelser i ovulasjon (månedlig eggløsning) eller blødning etter ovulasjon. Slike funksjonelle cyster forsvinner av seg selv. Noen ganger kan cyster være tilstede av andre årsaker, de vanligste er godartete dermoidcyster i eggstokk («teratom») eller endometriosecyster («endometriomer»). Behov for å fjerne disse planlegges individuelt, og små cyster som ikke gir plager trenger heller ingen kirurgisk behandling. Hvis man derimot lider av trykksymptomer, ubehag, eller usikkerhet av å ha cysten, kan anbefalingen da være å fjerne cysten, eller hele eggstokken, fra den siden det gjelder. 

Etter fertil alder

Kvinner etter fertil alder burde ikke lenger ha noe «funksjon» eller «aktivitet» ved eggstokkene. Derfor vil cyster hos kvinner etter menopause gi mer uro, særlig hvis cysten vokser under oppfølgningsperioden. Som vanlig er cystene allikevel godartede, men i mange tilfeller anbefaler man å fjerne eggstokkene til mikroskopisk undersøkelse for å være helt sikker. Pasienter med cyster som gir tegn ved ultralydundersøkelse og/eller kreftblodprøve (Ca125) til ondartete sykdom bør henvises til vurdering på en avdeling for gynekologisk kreft, og ved Helse-Sør Øst er dette Radiumhospitalet.

Operasjon ved Colosseum Faust

Cyster som bør fjernes, men gir ikke direkte mistanke av kreftsykdom, kan opereres ved Colosseum Faust. Hos kvinner etter menopause fjernes da eggstokkene med eggledere fra begge sider. 

Gynekologisk laparoskopi (kikkhulloperasjon)

Du kommer til Colosseum Faust for å få gynekologisk laparoskopi utført pga. av diagnostisk årsak, fjerne cyster eller eggstokkene, eller for sterilisering. Laparoskopi ved Colosseum Faust er dessverre ikke mulig hvis du er tidligere operert i buken med en åpen operasjon (operasjon som har gitt et langt arr). Åpen operasjon kan for eksempel ha blitt gjort for å fjerne endometriose cyster eller for operasjon pga. tarmslyng eller infeksjon. Da er muligheten for sammenvoksinger for stor for et dagkirurgisk inngrep. Tidligere keisersnitt eller blindtarmoperasjon er derimot ingen hindring.

Kikkhullsoperasjon er et dagkirurgisk inngrep som gjøres i full narkose. I kikkhulsloperasjon lager man små snitt i buken for å sette inn laparoskopet dvs. «kameraet», og instrumentene. Buken er spilt ut med gass.          

Etter noen timers oppfølgning, reiser du hjem med en fra familien/en venn. Du må ikke være alene det første døgnet etter operasjonen. Rett etter hjemreise er det viktig å komme i bevegelse kort tid etter operasjon. Du bør være litt oppe, og spise og drikke normalt. Det er vanlig å føle seg oppblåst i magen og eventuelt ha vondt i skuldrene.

Du får resept på smertestillende, bruk denne medisineringen de første dagene fast 3 ganger om dagen, slik at du kan være oppe og i vanlig bevegelse.

Sykemeldingstid er avhengig av hva slags arbeid du har, vanligvis 5-10 dager. Ved operasjon er det brukt selvoppløselig tråd. Du kan dusje dagen etter inngrepet, skift til tørt plaster hvis det er gjennomtrukket.

Mulige komplikasjoner for gynekologisk laparoskopi

Ved alle kirurgiske inngrep er det en risiko for komplikasjoner, som blodansamling, blodpropp eller sår og infeksjon. Sjansen for komplikasjoner øker ved overvekt og sammenvoksinger. En sjelden gang (< 1%) kan skade på andre organer (urinleder, blære, tarm) inntreffe. Dette inntreffer meget sjelden, og de fleste operasjoner forløper helt uten problemer.

Vi ringer til deg etter operasjonen for å høre hvordan det går med deg. Hvis du etter dette, i uka etter operasjonen får vondt i magen på nytt, og dette ikke gir seg, eller får feber over 38.5 uten andre infeksjonssykdom, bør du kontakte oss på Colosseum Faust, eller dra til legevakt.

Bestill time på nett

Timebestilling

Du trenger ikke henvisning for å bestille time, og din helseforsikring kan brukes hos oss