Hopp til navigasjonSkip to contentHopp til bunnområde

Gynekologisk fremfall

Gynekologisk fremfall

Hva er fremfall?

Fremfall skyldes skader av bindevevet i skjeden, og festet av skjede, mot bekkenveggen. Dette kan oppstå etter fødsel eller ved aldersforandringer i bindevevet. Ikke alle med fremfall trenger kirurgi. Plagsomme symptomer avgjør ditt behov for operativ behandling for fremfall av skjede, dvs. cystocele/rektocele.   

Symptomer på fremfall

Vanlige symptomer er tyngdefølelse og en ubehagelig «fremmedlegemefølelse», mange beskriver at «noe er på vei til å ramle ut» og man kan ha en følelse av åpenstående skjedeåpning. Ufullstendig tømming av blære og endetarm er typisk: man flyr på toalettet ofte for å tømme blæra, ved toalettbesøk må mange bruke mottrykk med hand mot perineum for å få avføringen til å komme. Symptomer kan være individuelle, siden det finnes ulike former og kombinasjoner for fremfall: Fremre kolporafi-operasjon korrigerer fremfall av fremre skjedevegg dvs. blærefremfall (cystocele). Bakre kolporafi-operasjon korrigerer tilstanden hvor bukhulen eller endetarmen buker seg inn mot bakre skjedevegg (rektocele). Livmorsfremfall kan eksistere samtidig med skjedefremfall, oftest korrigeres det ved å støtte bindevevet ved siden av livmor etter den forlengete livmorhalsen blir fjernet.  

Etter overgangsalder.

Etter overgangsalder er slimhinnene i skjeden alltid noe tynnere. For et bedre resultat av operasjon, må et preparat av lokal østrogenbehandling være i regelmessig bruk, fast 2-3 ganger i uka. Det finnes flere å velge fra på apoteket. Mange pasienter foretrekker en vaginal tablett, siden den gir mindre søl. Vi anbefaler livslang regelmessig bruk av lokaløstrogener pga. det forebygger mot svie, urinveisplager og –infeksjoner.   

Etter operasjon for gynekologisk fremfall

Rett etter hjemreise er det viktig å komme i bevegelse kort tid etter operasjonen. Du bør være litt oppe, og spise og drikke normalt. Du får resept på smertestillende, bruk den de første dagene fast 3 ganger om dagen, slik at du kan være oppe og i vanlig bevegelse. 

De første 4 ukene etter operasjonen bør du unngå tungt arbeid og tunge løft. Sykemeldingstid er avhengig av hva slags arbeid man har, vanligvis 2 uker. Småblødninger, utflod og vondt lukt er vanlig i noen uker. Ved operasjon er det brukt tråd som forsvinner av seg selv. Det kan derfor komme ut trådbiter med småblødning i noen uker fremover. Du bør unngå forstoppelse. Hvis du har brukt laksantia før operasjonen, bør du fortsette med det. Det er vanlig å ha noe smerter nedentil, men dette gir seg vanligvis ila. 3-5 dager, unntak med bakre kolporafi hvor smerter mot endetarmen kan vedvare av og på i 2-3 uker. Ellers er det ingen spesielle forholdsregler bortsett fra at du bør unngå å ha samleie de første 6 ukene etter operasjonen.    

Mulige komplikasjoner ved operasjon for gynekologisk fremfall

Ved alle kirurgiske inngrep er det en risiko for komplikasjoner, som blodansamling, blodpropp eller infeksjoner. Dette inntreffer sjelden, og de fleste operasjoner forløper uten problemer. Blærekatarr er den vanligste plagen etter operasjonen. Får du svie eller hyppig vannlating etter hjemreise bør du levere urinprøve hos fastlegen. 

Vi ringer til deg etter operasjonen for å høre hvordan det går med deg. Hvis du etter dette, i uka etter operasjonen får en kraftig blødning som ikke gir seg, eller får feber over 38.5 uten andre infeksjonssykdom, bør du kontakte oss på Colosseum Faust, eller dra til legevakt. 

Bestill time på nett

Timebestilling

Du trenger ikke henvisning for å bestille time, og din helseforsikring kan brukes hos oss