Hopp til navigasjonSkip to contentHopp til bunnområde

Sterilisering

Sterilisering

Sterilisering av kvinne gir en sikker definitiv prevensjon mot svangerskap til kvinnen. Mange par velger å sterilisere mannen, siden dette er et mindre inngrep. Noen ganger er det viktig å ha sikkerhet for seg selv, og derfor velger kvinnen selv å sterilisere seg.

Vi anbefaler å ha prøvd hormonspiral, før man søker seg til sterilisering, siden hormonspiral gir en sikker langvarig prevensjon og behandler kraftige menstruasjonsblødninger med det samme. Hvis hormonspiral som langvarig prevensjon ikke passer, er sterilisering et bra alternativ.

Sterilisering ved Colosseum Faust.

Metoden for sterilisering ved Colosseum Faust er å fjerne eggledere dvs. «tubene» ved en kikkhulloperasjon. Etter steriliseringen fortsetter eggstokkene med normal hormonproduksjon, og menstruasjonen kommer som vanlig. Metoden hvor man fjerner tubene i sin helhet (i stedet for å bare brenne litt på dem for å gi arrdannelse for fortetning) brukes fordi man da samtidig forebygger mot kreft: forskning har nylig funnet ut at signaler fra tubene kan være triggerårsak til eggstokkskreft.        

Gynekologisk laparoskopi (kikkhulloperasjon)

Du kommer til Colosseum Faust for å få gynekologisk laparoskopi utført pga. av diagnostisk årsak, fjerne cyster eller eggstokkene, eller for sterilisering. Laparoskopi ved Colosseum Faust er dessverre ikke mulig hvis du er tidligere operert i buken med en åpen operasjon (operasjon som har gitt et langt arr). Åpen operasjon kan for eksempel ha blitt gjort for å fjerne endometriose cyster eller for operasjon pga. tarmslyng eller infeksjon. Da er muligheten for sammenvoksinger for stor for et dagkirurgisk inngrep. Tidligere keisersnitt eller blindtarmoperasjon er derimot ingen hindring. 

Kikkhullsoperasjon er et dagkirurgisk inngrep som gjøres i full narkose. I kikkhulsloperasjon lager man små snitt i buken for å sette inn laparoskopet dvs. «kameraet», og instrumentene. Buken er spilt ut med gass.          

Etter noen timers oppfølgning, reiser du hjem med en fra familien/en venn. Du må ikke være alene det første døgnet etter operasjonen. Rett etter hjemreise er det viktig å komme i bevegelse kort tid etter operasjon. Du bør være litt oppe, og spise og drikke normalt. Det er vanlig å føle seg oppblåst i magen og eventuelt ha vondt i skuldrene.

Du får resept på smertestillende, bruk denne medisineringen de første dagene fast 3 ganger om dagen, slik at du kan være oppe og i vanlig bevegelse.

Sykemeldingstid er avhengig av hva slags arbeid du har, vanligvis 5-10 dager. Ved operasjon er det brukt selvoppløselig tråd. Du kan dusje dagen etter inngrepet, skift til tørt plaster hvis det er gjennomtrukket. 

Mulige komplikasjoner for gynekologisk laparoskopi

Ved alle kirurgiske inngrep er det en risiko for komplikasjoner, som blodansamling, blodpropp eller sår og infeksjon. Sjansen for komplikasjoner øker ved overvekt og sammenvoksinger. En sjelden gang (< 1%) kan skade på andre organer (urinleder, blære, tarm) inntreffe. Dette inntreffer meget sjelden, og de fleste operasjoner forløper helt uten problemer.

Vi ringer til deg etter operasjonen for å høre hvordan det går med deg. Hvis du etter dette, i uka etter operasjonen får vondt i magen på nytt, og dette ikke gir seg, eller får feber over 38.5 uten andre infeksjonssykdom, bør du kontakte oss på Colosseum Faust, eller dra til legevakt.

Bestill time på nett

Timebestilling

Du trenger ikke henvisning for å bestille time, og din helseforsikring kan brukes hos oss