Hopp til navigasjonSkip to contentHopp til bunnområde

Anoskopi

Anoskopi

Hva er anoskopi?

Anoskopi er undersøkelse av selve endetarmsåpning og nederste del av endetarmen. Anoskopi er nær alltid gjennomført i sammenheng med rektoskopi , hvis det finnes grunnlag for å se litt lengre inni tarmen (se tekst om rekstoskopi). Anoskop er et kort rør som føres forsiktig inn i endetarmen.

 

Anoskopi

Undersøkelsen gjennomføres med kort anoskop.

Er anoskopi smertefull?

Undersøkelsen er i utgangspunktet ikke smertefull selv om noen tilstander kan føre til smerter.  Det er ikke behov for noe bedøvelse eller smertestillende. Unntaksvis brukes lokal bedøvelse i form av salve. Ved sjeldne, smertefulle tilfeller (anal fissur) er nødvendig med sedasjon eller full narkose for denne type undersøkelse.

Hvorfor anoskopi?

Anoskopi er optimal undersøkelse for å se på hemorroider. Pasienten ligger i ryggleie med beinholdere. Med hjelp av anoskop kan hemorroider behandles med strikkligatur hvis det finnes grunnlag for å gjennomføre slik behandling.  Hvis grunnlag finnes kan prøver (biopsier) og tas fra endetarms åpning og nedre del av endetarmen med hjelp av anoskop. Dette kan være nødvendig ved funn av betennelse, polypp eller svulst.

Forberedelser til anoskopi

Tømming av endetarm før anoskopi: Det er viktig at endetarmen tømmes. For tømming brukes et engangsklyster kvelden før undersøkelsen, samt 1-2 timer før undersøkelsen. Engangsklyster kan kjøpes på apotek uten resept. Uten tømming risikerer man at undersøkelse ikke blir optimal. Vedkommende må i det tilfellet få ny time med ny tømming på seinere tidspunkt. 

Etter anoskopi

Vanligvis har pasienten ikke noen plager etter selve undersøkelsen. Hvis strikkligatur har vært satt på hemorroider eller biopsier tatt fra slimhinnen kan pasienten forvente litt frisk blod fra endetarmen første 1-2 dagene.

Trenger du mer informasjon eller ønsker å bestille time ta kontakt på tlf: 69254000 eller bruk bestilling på nett.

Timebestilling

Du trenger ikke henvisning for å bestille time, og din helseforsikring kan brukes hos oss