Hopp til navigasjonSkip to contentHopp til bunnområde

Fjerning av hudforandringer (i lokal bedøvelse)

Hva er Fettkul (Lipom)?

Fettkul (Lipom) er hyppig, godartet, forandring som ligger under hud. Lipom er laget av fett celler og kjennes som myke, smertefrie kuler som kan sitte på kroppen samt hovedsakelig armer selv om de forekommer og på beina.

Vi vet ikke hvorfor lipoma blir laget. Det virker som at delvis det kan sitte i familier (genetisk). Fettkuler øker ved fedme, høydt blodfett og ved diabetes. Det forekommer mer hos menn en damer. Selv om det kan forekomme i alle aldre så er hyppigst forekomst mellom 40-60 år.

Fettkul

Fettkul er godartet svulst som dannes under huden.

Undersøkelse og utredning av fettkul.

Når en kul ligger under huden er det viktig med klinisk undersøkelse. Ut i fra størrelse og egenskaper bestemmes det av legen i samråd med deg hvordan utredningsplan skal være, om dette skal innebære utredning med bildediagnostikk som MR og om saken bør ses av sarkomagruppe som finnes på 4 steder i Norge (Radiumhosptalet Oslo, St. Olavshospital Trondheim, UNN Tromsø og Haukeland universitetssykehus Bergen). Det finnes gjeldende retningslinjer om hvem skal henvises dit.

Behandling av fettkul.

Ikke alle fettkuler trenger å fjernes. Diskuter med kirurg.

Finnes det grunnlag for å fjerne lipoma her blir dette i aller fleste tilfeller gjort i lokal bedøvelse. Det varierer hvor mange kan fjernes per seanse. Diskuter dette evt. med kirurgen.

Forberedelser for operasjon.

Før et inngrep trenger du ikke noen spesiell forberedelse. Det er anbefalt at du ikke smør noe krem eller lignende på huden i det om rådet som skal behandles. Legen vil spørre deg om medisiner som du eventuelt står på og allergier. Bruker du blodfortynnende må tidspunkt for operasjon vurderes i samarbeid med behandlende lege.

Etter fettkul operasjon.

Etter operasjonen vil lipoma/ene bli sendt til mikroskopisk undersøkelse. Du blir informert om hva som ble funnet ved denne undersøkelsen. Huden er sydd sammen med tråd. Tråden kan være av den typen som løser seg opp. Du får informasjon om dette og da om evt. behov for fjerning av stinger hvis de ikke løser seg opp. Fjerning av sting kan gjennomføres hos oss eller du kan lete til din helsestasjon.

Du bør bruke teip (Micropore) på arret i 3 måneder etter operasjonen. Dette for å få et penest mulig arr. Denne papirteipen skiftes ved behov.

Du kan dusje 48 timer etter operasjonen.

Trenger du mer informasjon eller ønsker å bestille time ta kontakt på tlf: 69254000 eller bruk bestilling på nett.

 

Timebestilling

Du trenger ikke henvisning for å bestille time, og din helseforsikring kan brukes hos oss