Hopp til navigasjonSkip to contentHopp til bunnområde

Føflekk

Nevus

Hva er føflekk?

Hvert voksent menneske har flere føflekker. De fleste av disse er godartede. Avhengig av gener og overdreven soling/solforbrenning i de første barne- og ungdomsårene, kan noen av disse få celleforandring og utviklers til ondartete føflekker. Har en føflekk forandret seg, gitt noen symptomer som kløe og sår må den vurderes av lege.

Føflekk (Nevus)

Hvis føflekk forandrer seg bør den undersøkes av lege.

Forberedelse for inngrep.

Før et inngrep trenger du ikke noen spesiell forberedelse. Det er anbefalt at du ikke smør noe krem eller lignende på huden i det om rådet som skal behandles. Legen vil spørre deg om medisiner som du eventuelt står på og allergier. Bruker du blodfortynnende må tidspunkt for operasjon vurderes i samarbeid med behandlende lege.

Behandling for føflekk.

Føflekk som vurderes nødvendig å fjerne, fjernes med god margin slik at hele blir bort. Føflekk må fjernes på riktig måte. Vår kirurg har lang erfaring med slik behandling.

Når patologer har sett på preparat i mikroskop, vurderes om det er nødvendig med nytt inngrep for fjerning av mer vev.
Har du allerede fått fjernet en føflekk som viser seg å være en føflekkreft (malignt melanom), fjernes ytterligere vev rundt der hvor føflekken har sittet (utvidet eksisjon). Hvor mye skal fjernes styres av opprinnelig svar fra microskopisk undersøkelse. Dette gjøres for å sikre at vi har tatt tilstrekkelig margin rundt kreftsvulsten slik at risikoen for tilbakefall reduseres.

Etter operasjon.

Etter operasjonen vil føflekken (arr med hud i tilfelle utvidet fjerning) bli sendt til mikroskopisk undersøkelse. Du blir informert om hva som ble funnet ved denne undersøkelsen. Skulle det vise seg at du trenger ytterligere kirurgi vil saken bli sendt videre i helsevesenet i samråd med deg.

Huden er sydd sammen med tråd. Tråden kan være av den typen som løser seg opp. Du får informasjon om dette og da om evt. behov for fjerning av stinger hvis de ikke løser seg opp. Fjerning av sting kan gjennomføres hos oss eller du kan lete til din helsestasjon.
Du bør bruke teip (Micropore) på arret i 3 måneder etter operasjonen. Dette for å få et penest mulig arr. Denne papirteipen skiftes ved behov. Du kan dusje 48 timer etter operasjonen.

Oppfølging?

Etter at du er ferdigbehandlet hos oss er det viktig at fastlegen din, eventuelt hudlegen din, følger deg opp.
Blir det avdekket føflekkreft skal du undersøkes av en hudlege for å være sikker på at du ikke har ytterligere føflekker med forandringer. Pass på at du får henvisning til hudlege, enten fra oss eller fra fastlegen din. Hudlege og fastlege får så bli enige seg imellom om hvor kontrollene skal skje videre.

Trenger du mer informasjon eller ønsker å bestille time ta kontakt på tlf: 69254000 eller bruk bestilling på nett.

 

Timebestilling

Du trenger ikke henvisning for å bestille time, og din helseforsikring kan brukes hos oss