Hopp til navigasjonSkip to contentHopp til bunnområde

Galleoperasjon

Galleoperasjon

Symptomer

Om kring 20% av befolkningen har gallestein i galleblære. Aller fleste kjenner ikke noe til disse og da finnes ikke noe grunnlag for å fjerne galleblæren. Derimot hvis vedkommer har gjentatte symptomer kan finnes grunnlag for behandling. Galleseinssykdom innebærer alle plager og tilstander som kan oppstå i forbindelse med gallestein i galleblæren

Gallesteinsanfall kan komme frem som episoder med akutte, sterke smerter i øvre del av magen eller under høyre ribbebue. Smertene er vanligvis intense og jevne. De kan stråle ut i ryggen, mellom skulderbladene eller opp i skuldrene. Smertene kan vare i alt fra noen minutter opp i flere timer. Hvis smerter står lenger en 8 timer er økt fare for at det finne betennelse i galleblæren. Pasienten kan oppleve kvalme, oppkast, svette og bevegelsetrang.

Vurdering for galleoperasjon

Ved konsultasjon hos gastrokirurg diskuteres galleoperasjon. Vår spesialist tar selv ultralyd ved konsultasjonen, for å verifisere steiner eller annen sykdom i galleblæren.

Gallestein i galleblære

Gallesteiner i galleblære kan være grunnlag for galleoperasjon

 

Før galleoperasjon må i noen tilfeller andre undersøkelser gjennomføres for eks. MR undersøkelser av hele galleveiene. Blodprøver hvor leverfunksjon er undersøkt gir indikasjon på om stein har muligens forlatt galleblæren og ramlet ned i galle gangen. Tilnærming til det problemet vill være forskjellig og ofte må vedkommende da inn på offentlig sykehus for å få utført spesiell endoskopisk undersøkelse/behandling (ERCP).

 

Ved sikker betennelse i galleblære ender pasienter vanligvis inne på offentlig sykehus. Da har kirurgen vindu på 5-7 dager for å operere galleblæren vekk. Hvis det ikke blir gjort innen 7 dager fra oppstart av symptomer må foretas konservativ behandling og operasjon vente til 6 uker etter betennelsen.

Når skal galleoperasjon gjennomføres?

Ved symptomgivende gallesteinssykdom finnes ofte grunnlag for å fjerne galleblæren. Hele galleblæren fjernes med kikkhull operasjons teknikk. Operasjonen gjennomføres med dagkirurgi hvor pasienten kommer inn en time før inngrepet og reiser hjem 2 timer etter inngrep. Selve galleoperasjonen kan vare mellom 35-60 minutter.

Komplikasjoner ved galleoperasjon

Galleoperasjon som andre operasjoner innebærer fare for komplikasjoner. Det som kirurgen frykter mest er gallegangsskade som oppstår ved mindre en 0,5% av tilfeller. Faren er størst ved operasjon for betent galleblære. Blødning og infeksjon kan oppstå i mindre en 2% tilfelle. Brokk i innstikksted i mindre en 1% tilfelle.

Trenger du mer informasjon eller ønsker å bestille time ta kontakt på tlf: 69254000 eller bruk bestilling på nett.

Timebestilling

Du trenger ikke henvisning for å bestille time, og din helseforsikring kan brukes hos oss