Hopp til navigasjonSkip to contentHopp til bunnområde

Lårbrokk

Hva er lårbrokk?

Det er brokk som går fra buken og ned til låret med brokkåpning som ligger på innsiden av femoralvenen i lysken. Dette dreier seg om en svikt i innerste muskel/bindevevslaget (transversalis fascia), og brokksekkens innhold består hovesakelig av fettvev med eller uten tarm. Slike brokk forekommer mest hos middelaldrene/eldre personer med økt hyppighet hos damer enn hos menn (lårbrokk utgjør ca. 30% av alle brokktilfellene i lysken hos damer versus ca. 2% hos menn).

 

Lårbrokk

Lårbrokk kommer på innsiden av blodkarer i lysken

Symptomer.

Pasienter opplever noe smerter og ubehag med samtidig en kul (utposing) i området. Ettersom dette dreier seg om relativit liten åpning som er i klem av lyskebåndet, oppstår oftere strangulering av buksekkinneholdet enn ved vanlig lyskebrokk. Opp til 45% av pasientene får inneklemt brokk som kan føre til mageplager og ikke nødvendigvis plager i lysken.

Siden akutt inneklemt brokk har relativt høy dødelighet, bør det generelt opereres før en akuttsituasjon oppstår. Hvis man er usikker på brokket sitt, bør man oppsøke spesialist for diagnostisering og eventuell behandling.

Kikkhull.

Fleste med lårbrokk blir operert med kikkhull metode, med eller uten robot, i full narkose slik som lyskebrokk. Fordelen med kikkhulls-metoden er at kirurgen får god oversikt over lysken fra innsiden og kan finne ut om vedkommende har lyskebrokk i samme seanse. Kikkhulls-operasjon gir en klar fordel ved at residiv faren for lårbrokk er liten (tilsvarende åpen operasjon), den gir mindre fare for langvarige smerter og kortere rekonvalesens (raskere tilheling og fortere tilbake til jobb). Kikkhulls-teknikken er optimal for å gjennomføre brokkoperasjon når brokk finnes på begge sider samt for å operere tilbakevendende brokk etter tidligere åpen brokkplastikk.

Residiv.

Akseptabel residivfrekvens (at brokk har kommet tilbake) etter operasjon for lyskebrokk er under 5%, men vanligvis ligger erfarende kirurger med residivfrekvens på 1% eller lavere.

Les mer om lårbrokk her

Trenger du mer informasjon eller ønsker å bestille time ta kontakt på tlf: 69254000 eller bruk bestilling på nett.

Timebestilling

Du trenger ikke henvisning for å bestille time, og din helseforsikring kan brukes hos oss