Hopp til navigasjonSkip to contentHopp til bunnområde

Lyskebrokk

Lyskebrokk

Hva er lyskebrokk?

Lyskebrokk forekommer hos 5-10% av befolkningen. Lyskebrokk er definert som svikt i innerste muskel/bindevev i bukveggen og dannelse av en brokksekk i lyskekanalen. Det finnes naturlige svakheter i bukveggen ved lyskekanalen der sædlederen med tilhørende blodkar (funiculus) og et ligament(livmorbånd) hos henholdsvis menn og kvinner ligger.
Selve brokksekken kan inneholde fett fra innsiden eller utenfor bukhinnen med eller uten tarm. Menn er 10 ganger mer utsatt for å utvikle lyskebrokk enn kvinner, og man har sett en genetisk assosiasjon i risiko for utvikling av slike brokk innad i familier, men lyskebrokk kan også oppstå selv om ingen i familien har dette.

Symptomer fra lyskebrokk

Det er individuelt hvordan plager man kan få fra et lyskebrokk. Noen har ingen plager av sin lyskebrokk bortsett fra en kul i lysken uten ubehag eller smerter. Hos andre derimot, kan smerter og ubehag oppstå med eller uten kul i lysken. Smerten/ubehaget ligger oftest i lysken, og kan stråle ned i pungen/kjønnsleppe, stråle opp i mage eller ned på innsiden av låret. I fleste tilfeller forsvinner smerter/ubehag hvis pasienten legger seg ned og får dyttet lyskebrokket inn igjen. I sjeldne tilfeller kan lyskebrokk feste seg ute slik at vedkommende ikke kan dytte det inn igjen. I denne tilstanden behøver vedkommende øyeblikkelig helsehjelp.

Kikkhullsoperasjon

Kikkhullsoperasjon har blitt første valg for brokk

Kikkhull.

Fleste med lyskebrokk blir operert med kikkhull metode, med eller uten robot, i full narkose. Fordelen med kikkhulls-metoden er at kirurgen får god oversikt over lysken fra innsiden og kan finne ut om vedkommende har lårbrokk i samme seanse. Kikkhulls-operasjon gir en klar fordel ved at residiv faren for lyskebrokk er liten (tilsvarende åpen operasjon), den gir mindre fare for langvarige smerter og kortere rekonvalesens (raskere tilheling og fortere tilbake til jobb). Kikkhulls-teknikken er optimal for å gjennomføre brokkoperasjon når lyskebrokk finnes på begge sider samt for å operere tilbakevendende lyskebrokk etter tidligere åpen brokkplastikk.

Residiv.

Akseptabel residivfrekvens (at brokk har kommet tilbake) etter operasjon for lyskebrokk er under 5%, men vanligvis ligger erfarende kirurger med residivfrekvens på 1% eller lavere.

Mer om lyskebrokk her

Timebestilling

Du trenger ikke henvisning for å bestille time, og din helseforsikring kan brukes hos oss