Navlebrokk
Hva er navlebrokk?
Navlebrokk er svikt i bukveggen ved navlen som kan være medfødt eller som resultat av langvarig økt trykk i buken. I tillegg kan brokk ved navlen oppstå etter kikkhullsoperasjoner hvor navlen har vært inngangsporten til buken (brukes gjerne som inngangsport ved fjerning av galleblære og blindtarm).
Hvem får brokk i navlen?
Brokk i navlen forekommer i alle aldre og er like hyppige hos begge kjønn.
Symptomer
Det er ikke uvanlig at pasienter går med ubehandlet brokk i navlen, i mange år. Den type brokk kan ha en progressiv forløp med økt størrelse over tid og dermed økt risiko for ubehag og smerter vil de fleste oppsøke lege. Det er sjelden at bukhinne og tarm fester seg ute ved navlebrokk, men skulle denne situasjonen oppstå er det nødvendig med øyeblikkelig hjelp.
Det finnes mange symptomfrie brokk i navlen som forblir ubehandlet, men skulle det oppstå plager bør man konsultere en spesialist for muligheten til en operasjon
Behandling for navlebrokk?
Dersom operasjon ikke er egnet kan man bruke tilpasset brokkbind for å minske plager ved navlebrokk. Brokkbind kan tilpasses og kjøpes hos bandasjist.
Finnes det derimot grunnlag for operasjon etter vurdering hos spesialist kommer valg av metode til å bli diskutert.
Kikkhullsoperasjon for brokk i navlen er en god sikker metode. Dette innebærer åpning på 3 steder ute på venstre side av abdomen. For små brokk som ikke er resultat av tidligere operasjoner velges vanligvis åpen teknikk med gode resultater. Hvis brokket er større (> 2-4 cm), forekommet etter tidligere inngrep, overvektig pasient eller om det finnes flere brokkåpninger i området oppnås et bedre resultat med kikkhullsmetode. Operasjonen gjennomføres med pasienten under full narkose og som dagkirurgisk prosedyre.
Spesialisten vil forklare inngrep for brokket i detaljer ved samtale og klinisk undersøkelse.
Komplikasjoner ved operasjon
Blødninger forekommer i < 1% av tilfellene. Om blødninger inntreffer, kan ny operasjon være nødvendig. Infeksjoner som forekommer i 1-7% av tilfellene. Hovedsakelig forekommer infeksjoner hos pasienter operert for akutt inneklemt brokk. Dersom pasienter med inneklemt tarm ekskluderes i statistikken, er faren for infekjson mindre enn <1% av tilfellene. Langvarige smerter forekommer hos 3-6% av pasientene etter inngrepene. Seroma (væskeansamling i brokksekk) forekommer i 3-10% av tilfellene men mindre hos de som blir operert med åpen teknikk.
Dr Eiriksson har lang erfaring med behandling for navlebrokk.
Trenger du mer informasjon eller ønsker å bestille time ta kontakt på tlf: 69254000 eller bruk bestilling på nett.