Hopp til navigasjonSkip to contentHopp til bunnområde

Talgcyste (Aterom)

Hva er talgcyste?

Talgcyste er hyppigste form for cyster i huden. Disse kan oppstå hvor som helst på huden. Vanlig kommer frem som hevelse rett under huden med en liten åpning ut på huden. Normalt så kan disse beveges under huden. Størrelse varierer fra noen millimeter til flere centimeter i diameter.

Talgcyster er hyppige hos damer. Forekommer oftes hos pasienter i alderen 20-50 år. Eldre pasienter med langvarende sol eksponering har tendens til å utvikler med talgcyster. Utvikling av talgcyster øker hos de som har slitt med acne.

I mer en 99% tilfelle er talgcyste godartet forandring.

Talgcyste

Talgcyste kan bli infisert og trenger da å tømmes.

Forberedelse før operasjon.

Før et inngrep trenger du ikke noen spesiell forberedelse. Det er anbefalt at du ikke smør noe krem eller lignende på huden i det området som skal behandles. Legen vil spørre deg om medisiner som du eventuelt står på og allergier. Bruker du blodfortynnende må tidspunkt for operasjon vurderes i samarbeid med behandlende lege.

Behandling av talgcyste.

Det forekommer infeksjoner i slike cyster. De er fylte med vokslignende innehold. Ved infeksjon må disse tømmes med små kirurgi.

Finnes det grunnlag for å fjerne cysten skal hele cysten forsøkt fjernet, i lokal bedøvelse. Dette kan være vanskelig hvis betennelse er, eller har vært i området. Vår kirurg har lang erfaring med slik behandling.

Etter operasjon.

Etter operasjonen vil talgcyste bli sendt til mikroskopisk undersøkelse. Du blir informert om hva som ble funnet ved denne undersøkelsen. Huden er sydd sammen med tråd. Tråden kan være av den typen som løser seg opp. Du får informasjon om dette og da om evt. behov for fjerning av stinger hvis de ikke løser seg opp. Fjerning av sting kan gjennomføres hos oss eller du kan lete til din helsestasjon.

Du bør bruke teip (Micropore) på arret i 3 måneder etter operasjonen. Dette for å få et penest mulig arr. Denne papirteipen skiftes ved behov.

Du kan dusje 48 timer etter operasjonen.

Trenger du mer informasjon eller ønsker å bestille time ta kontakt på tlf: 69254000 eller bruk bestilling på nett.

 

Timebestilling

Du trenger ikke henvisning for å bestille time, og din helseforsikring kan brukes hos oss