Hopp til navigasjonSkip to contentHopp til bunnområde

Rektoskopi

Hva er rektoskopi?

Rektoskopi er undersøkelse av endetarmen. Undersøkelsen er alltid gjennomført i sammenheng med anoskopi.  Rektoskop er et rør på ca 25 cm som føres forsiktig inn i endetarmen. For å få oversikt over slimhinnen brukes luft for å tarmen ikke faller sammen. Dette luftet tømmes ut ved avslutning.  Behandler gir god informasjon både før og under undersøkelsen.

Rektoskopi

Rektoskop brukes for undersøkelse av endetarmen

Er undersøkelsen smertefull?

Undersøkelsen er i utgangspunktet ikke smertefull undersøkelse men ubehagelig, selv om noen tilstander kan gjøre undersøkelsen smertefull. Det er ikke behov for noe bedøvelse eller smertestillende. Unntaksvis brukes lokal bedøvelse i form av salve. Ved sjeldne, smertefulle tilstander er nødvendig med sedasjon eller full narkose for denne type undersøkelse. Anal fissur er et eksempel hvor narkose kan være nødvendig.

Hvorfor rektoskopi?

Optimal undersøkelse for å se på endetarmen. Pasienten ligger i ryggleie med beinholdere. Med hjelp av rektoskop kan prøver (biopsier) og tas fra slimhinne i endetarm. Det er ingen følelse i slimhinnen slik at biopsier kan gjennomføres uten noen smertestillende. Biopsier tas fra for eksempel betennelse, polypp eller svulst.

Forberedelser til undersøkelsen

Tømming av endetarm før undersøkelsen: Det er viktig at endetarmen tømmes. For tømming brukes et engangsklyster kvelden før undersøkelsen, samt 1-2 timer før undersøkelsen. Engangsklyster kan kjøpes på apotek uten resept. Uten tømming risikerer man at undersøkelsen ikke blir optimal. Vedkommende må i det tilfellet få ny time med ny tømming på seinere tidspunkt. 

Etter rektoskopi

Vanligvis har pasienten ikke noen plager etter selve undersøkelsen. Hvis strikkligatur har vært satt på hemorroider eller biopsier tatt fra slimhinnen kan pasienten forvente litt frisk blod fra endetarmen første 1-2 dagene. Det samme gjelder etter biopsier i endetarmen.

Trenger du mer informasjon eller ønsker å bestille time ta kontakt på tlf: 69254000 eller bruk bestilling på nett.

Timebestilling

Du trenger ikke henvisning for å bestille time, og din helseforsikring kan brukes hos oss